Check out this video on The Sheik's white  donkey
http://www.youtube.com/watch?v=GHvNzwLxemk
THE SHIEK”S WHITE DONKEY
New words:
1.       caravan
2.       fierce
3.       dignified
4.       carrying
5.       pieces
6.       stroking
7.       trouble
8.       traveller
9.       ordinary
10.     understand
11.     amazed
12.     begging
13.     command
14.     except
Meanings:
1.       caravan = a group of people with vehicles or animals travelling together in a                                desert
2.       stroke = pass the hand gently over
3.       mint = a plant with small leaves that have a pleasant smell
Opposites:
1. equal                x        unequal
2. ordinary            x        extraordinary
3. silence                        noisy
4. understand      x        misunderstand
5. innocent           x        guilty, cunning
6. wisdom             x        foolishness
Correct form of the words:
1.       dignified  =  dignity
2.       equal  =  equality
3.       trouble  =  troublesome
4.       crime  =  criminal
5.       silent  =  silence
6.       thief  =  theft
7.       amaze  =  amazement
8.       except  =  exceptional
Answer the following questions.
Q1. Who do you think was really wise, the Shiek or the donkey?
Ans. The Shiek is wiser than his donkey as it was he who planned
       everything and all what his donkey did was implementing it.
Q2. What was the occasion which helped the Shiek to prove ‘his
     donkey’s wisdom’?
Ans. The writer who accompanied the Shiek in the journey lost his purse
       which contained 80 gold coins. This seemed to be the occasion
       where the Shiek wanted to use his donkey in finding out the thief
       and prove its wisdom.
Q3. Who is the narrator of this story?
Ans. The English man, who accompanied Shiek in his caravan is the
       narrator of this story.
Q4. How did the shiek treat his donkey?
Ans. The shiek treated his donkey as a friend and an equal. Both had a
       good company. They slept in the same tent every night.
Q5. ‘The caravan will not leave this camp today.....’ Why did the
      Shiek say this?
Ans. The writer, who was the Shiek’s guest, lost his bag of gold coins and
       the Shiek was confident that one among the nineteen workers was
       the thief. The Shiek said these words because he wanted to find the
       thief before leaving the camp that day.
Q6. ‘Today some trouble has come to my guest....What trouble came
      to the guest? Who was the guest?
Ans. Shiek considered the writer of the story, who accompanied his
      caravan in travel, as his guest. The writer lost his bag of gold coins
      and was in trouble.
Q7. How was the donkey wonderful according to the Sheik?
Ans. According to Shiek, his donkey was a wonderful animal. Though it
     did not speak, their language it was very wise and the Shiek could
     understand its language very well. It will help the Shiek in finding
     out the thief.
Q8. What did the Shiek ask each of his men to do?
Ans. The Shiek asked each of his men to go into the tent, pull the
      donkey’s tail and return.
Q9. I thought that the donkey was not so wise. Why did the author
     think so?
Ans. The author thought that the donkey was not really so wise as it did
       not speak nor made any sound even when all the nineteen men
       had pulled it’s tail.
Q10. He looked at me and said, “You must not tell my men.” What
      was the Shiek going to tell the traveller? What would happen if
      the traveller told his men?
Ans. The Shiek was going to tell about his plan to the traveller. If the
       traveller told this to the men they would learn the trick of how to
       outwit the Shiek. The Shiek’s plan may not work on them any
       longer.
Q11. Why did the Shiek use the mint?
Ans. Mint has a strong and long lasting fragrance. So, the Shiek used it
      on the tail of the donkey. The smell would last long on the hands of
      his men who ever touched the tail. The hands of the thief, who
      didn’t touch the tail, would not smell of mint and he could be easily
      caught. This was the idea of the Shiek for using mint.
Make sentences:
1.       dignified-
2.       fierce –
3.       ordinary-
4.       mercy-
5.       fragrance –
Punctuation:
1.       but mahmoud ibn moosa said to me quietly dont worry it is all right you will get           your gold soon
2. suddenly he lifted his face pulled out his sword and shouted you dirty thief get that gold or i will kill you at once
3.       he looked at me and said you must not tell my men certainly not said i
Your English Teacher
 
who is the author for ths ?
ReplyDelete